Naše škola se každoročně aktivně zúčastňuje celostátní soutěže o nejlepší Samostatnou odbornou práci, kterou vyhlašuje Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR, a to u oborů Kuchař-číšník a Cukrář. V letošním osmém ročníku bylo hodnoceno celkem 70 prací z 9 oborů či zaměření, nejvíce SOP se zúčastnilo v oborech Cukrář – 20 prací a Kuchař-číšník – 16 prací.
Úroveň soutěžních prací se každoročně zvyšuje. Hodnotí se nejen odborná úroveň a dodržení všech pravidel stanovených pro přípravu SOP, ale i kreativita a využití podstatných informací k danému tématu.
Do soutěže se zapojili 3 žáci naší školy. Žákyně oboru Cukrář Ilona Svobodová, která vypracovala svoji samostatnou odbornou práci pod vedením vedoucí práce Ing. Brančové, se umístila na druhém místě. Svůj slavnostní výrobek na téma „Svatba“ vyrobila z dortové hmoty s olejem, máslového krému s likérem a modelovací hmoty. Jako specifický výrobek zvolila dezert s názvem „Smetanové potěšení“ s čerstvými jahodami, lahodným smetanovým krémem a originální čokoládovou košilkou. +
Slavnostní předávání ocenění autorům nejlepších prací se konalo v sobotu 19. října 2019 v reprezentačních prostorách Lichtenštejnského paláce v Praze. Kromě prezidenta Hospodářské komory Ing. Vladimíra Dlouhého, CSc. se ho zúčastnili poprvé v historii premiér vlády Ing. Andrej Babiš a ministr obchodu a průmyslu doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA.
Po obdržení ocenění Ilona uvedla: „Velmi si vážím ocenění své práce, atmosféra v Praze byla příjemná a zážitkem pro mě bylo setkání s premiérem vlády České republiky.“