Obor Agropodnikání
Exkurze na žabčický statek a do lednických zahrad
Dne 18. října se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili odborné exkurze v Žabčicích a Lednici. V Žabčicích má Mendelova univerzita školní zemědělský podnik a jejich hospodářská činnost je zaměřena na chov skotu, pěstování obilovin a vinohradnictví.
Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby
26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …
Agrall Show 2023
Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …
Exkurze na žabčický statek a do lednických zahrad
Dne 18. října se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili odborné exkurze v Žabčicích a Lednici. V Žabčicích má Mendelova univerzita školní zemědělský podnik a jejich hospodářská činnost je zaměřena na chov skotu, pěstování obilovin a vinohradnictví.
Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby
26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …
Agrall Show 2023
Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …
Obor Kuchař - číšník
Úspěch na GASTRO KRÁSNO CUP 2024
Dne 27. 3. 2024 se náš žák 3. ročníku oboru Kuchař-číšník Tobiáš Jaroš zúčastnil prestižní kuchařské soutěže v Přerově. Se svým vymazleným jídlem – Vepřová kotleta pečená v listovém těstě, hráškové pyré, omáčka z curry pasty a medvědí česnek – vybojoval skvělé bronzové pásmo!!!
Moc gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci naši školy !!!
Velmi děkujeme i panu učiteli OV Michalu Kochovi za skvělou přípravu !!! Jsme na vás moc pyšní!
Zpracování „divočiny“
Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník
Vařte s námi!
Milí nadšení amatérští kuchaři,
nabízíme vám zavařit si s námi. Občas vyzkoušíme nějaký nový recept, nový pokrm, novou úpravu a vám dáme možnost nahlédnout nám pod pokličkua podle našeho receptu a foto- nebo videodokumentace to zkusit u vás doma.
Začínáme!
Vepřová panenka s bazalkovým pestem, česnekový přeliv a bramborové krokety
Úspěch na GASTRO KRÁSNO CUP 2024
Dne 27. 3. 2024 se náš žák 3. ročníku oboru Kuchař-číšník Tobiáš Jaroš zúčastnil prestižní kuchařské soutěže v Přerově. Se svým vymazleným jídlem – Vepřová kotleta pečená v listovém těstě, hráškové pyré, omáčka z curry pasty a medvědí česnek – vybojoval skvělé bronzové pásmo!!!
Moc gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci naši školy !!!
Velmi děkujeme i panu učiteli OV Michalu Kochovi za skvělou přípravu !!! Jsme na vás moc pyšní!
Zpracování „divočiny“
Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník
Vařte s námi!
Milí nadšení amatérští kuchaři,
nabízíme vám zavařit si s námi. Občas vyzkoušíme nějaký nový recept, nový pokrm, novou úpravu a vám dáme možnost nahlédnout nám pod pokličkua podle našeho receptu a foto- nebo videodokumentace to zkusit u vás doma.
Začínáme!
Vepřová panenka s bazalkovým pestem, česnekový přeliv a bramborové krokety
Obor Opravář zemědělských strojů
Opraváři zemědělských strojů nezahálejí
Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů využili své dovednosti, které se naučili v odborném výcviku a při výrobě kladívka nebo těžítka z kostky si počínali velmi dobře …
Příprava na soutěž
Příprava tří žáků třetího ročníku Tomáše Velčického, Milana Coufala a Tomáše Mrkvičky na celostátní odbornou soutěž oboru opravář zemědělských strojů, která se koná 13. a 14. března 2024 v SOUz Chvaletice.
Další významný krok pro budoucí profesi
29. listopadu proběhly závěrečné svářečské zkoušky druhého a třetího ročníku oboru Opravář zemědělských strojů třídy 2. OB a 3. OP. Všem žákům, kteří úspěšně složili zkoušky, patří velká gratulace, protože svářečské zkoušky stejně jako řidičský průkaz patří mezi stěžejní profesní kvalifikace opraváře zemědělských strojů.
Leoš Cejpek, učitel OV
Opraváři zemědělských strojů nezahálejí
Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů využili své dovednosti, které se naučili v odborném výcviku a při výrobě kladívka nebo těžítka z kostky si počínali velmi dobře …
Příprava na soutěž
Příprava tří žáků třetího ročníku Tomáše Velčického, Milana Coufala a Tomáše Mrkvičky na celostátní odbornou soutěž oboru opravář zemědělských strojů, která se koná 13. a 14. března 2024 v SOUz Chvaletice.
Další významný krok pro budoucí profesi
29. listopadu proběhly závěrečné svářečské zkoušky druhého a třetího ročníku oboru Opravář zemědělských strojů třídy 2. OB a 3. OP. Všem žákům, kteří úspěšně složili zkoušky, patří velká gratulace, protože svářečské zkoušky stejně jako řidičský průkaz patří mezi stěžejní profesní kvalifikace opraváře zemědělských strojů.
Leoš Cejpek, učitel OV
Obor Cukrář
Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.
Soutěž odborných dovedností – Cukrář
Dne 25. 1. 2023 proběhla v cukrářské dílně soutěž odborných dovedností pro 2. ročníky. Žáci soutěžili ve tvorbě nejlepších listových trubiček.
Na začátku dne žáci prokázali své všeobecné cukrářské znalosti v testu a pak se již zvesela pustili do práce …
Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář
Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …
Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.
Soutěž odborných dovedností – Cukrář
Dne 25. 1. 2023 proběhla v cukrářské dílně soutěž odborných dovedností pro 2. ročníky. Žáci soutěžili ve tvorbě nejlepších listových trubiček.
Na začátku dne žáci prokázali své všeobecné cukrářské znalosti v testu a pak se již zvesela pustili do práce …
Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář
Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …
Obor Řezník - uzenář
Zpracování „divočiny“
Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník
Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …
Výroba voňavých klobás
Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
Michal Koch, učitel odborného výcviku
Zpracování „divočiny“
Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník
Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …
Výroba voňavých klobás
Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
Michal Koch, učitel odborného výcviku
Obor Prodavač
Jdeme s dobou
Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …
„V balícím papíru Vánoce na míru…“
Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.
Poděkování pro školní výukovou prodejnu
S koncem kalendářního roku si běžně děkují obchodní partneři. Bylo by milé touto cestou poděkovat naší výukové prodejně pod vedením Bc. Evy Křivánkové, kde žáci oboru Prodavač připravují a prodávají chutné svačiny a výrobky nejen našich „lokální školních“ dodavatelů oboru Pekař, Cukrář, Kuchař – číšník a Zahradník.
Jdeme s dobou
Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …
„V balícím papíru Vánoce na míru…“
Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.
Poděkování pro školní výukovou prodejnu
S koncem kalendářního roku si běžně děkují obchodní partneři. Bylo by milé touto cestou poděkovat naší výukové prodejně pod vedením Bc. Evy Křivánkové, kde žáci oboru Prodavač připravují a prodávají chutné svačiny a výrobky nejen našich „lokální školních“ dodavatelů oboru Pekař, Cukrář, Kuchař – číšník a Zahradník.
Obor Pekař
V tisku chválí naše pekaře!
Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.
Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař
Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …
Připomenutí holocaustu
Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …
V tisku chválí naše pekaře!
Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.
Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař
Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …
Připomenutí holocaustu
Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …
Obor Zahradník
Řez ovocných stromů
Koncem února jsme se vydali se skupinami žáků oboru Zahradník a Zahradnické práce provést průklest ovocných stromů na soukromé zahradě. Žáci si vyzkoušeli techniku správného řezu. Práce s nůžkami a pilkami byla velmi úspěšná. Všichni se zapojili do práce, ptali se, konzultovali jsme společně rozhodnutí, proč odstraníme, popřípadě zanecháme určitou větev … →
Odborný výcvik ve firmě Sazenice Plaček
Začátek druhého pololetí jsme s našimi Zahradníky zahájili Odborný výcvik ve firmě Sazenice Plaček. S nadšením jsme uvítali zapojení do jejich každodenního pracovního procesu. Každý žák si vyzkoušel činnosti, které se provádí při roubování sazenic révy vinné.
První skupina žáků provedla čištění a přípravu roubů. Druhá skupina se věnovala roubováním sazenic pomocí „strojku Omega“, na kterém provedli rychlý a přesný řez….
Jak se rodí Vánoce?
Jak se rodí Vánoce?
To ví naši žáci z oboru Zahradník, kteří právě nyní tvoří vánoční vazby na výzdobu školy
A jaký je recept na zahradnické Vánoce? ….
Řez ovocných stromů
Koncem února jsme se vydali se skupinami žáků oboru Zahradník a Zahradnické práce provést průklest ovocných stromů na soukromé zahradě. Žáci si vyzkoušeli techniku správného řezu. Práce s nůžkami a pilkami byla velmi úspěšná. Všichni se zapojili do práce, ptali se, konzultovali jsme společně rozhodnutí, proč odstraníme, popřípadě zanecháme určitou větev … →
Odborný výcvik ve firmě Sazenice Plaček
Začátek druhého pololetí jsme s našimi Zahradníky zahájili Odborný výcvik ve firmě Sazenice Plaček. S nadšením jsme uvítali zapojení do jejich každodenního pracovního procesu. Každý žák si vyzkoušel činnosti, které se provádí při roubování sazenic révy vinné.
První skupina žáků provedla čištění a přípravu roubů. Druhá skupina se věnovala roubováním sazenic pomocí „strojku Omega“, na kterém provedli rychlý a přesný řez….
Jak se rodí Vánoce?
Jak se rodí Vánoce?
To ví naši žáci z oboru Zahradník, kteří právě nyní tvoří vánoční vazby na výzdobu školy
A jaký je recept na zahradnické Vánoce? ….