Obor Agropodnikání

Exkurze na žabčický statek a do lednických zahrad
Dne 18. října se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili odborné exkurze v Žabčicích a Lednici. V Žabčicích má Mendelova univerzita školní zemědělský podnik a jejich hospodářská činnost je zaměřena na chov skotu, pěstování obilovin a vinohradnictví.

Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby
26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …

Agrall Show 2023
Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …

Exkurze na žabčický statek a do lednických zahrad
Dne 18. října se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili odborné exkurze v Žabčicích a Lednici. V Žabčicích má Mendelova univerzita školní zemědělský podnik a jejich hospodářská činnost je zaměřena na chov skotu, pěstování obilovin a vinohradnictví.

Žáci oboru Agropodnikání na veletrhu živočišné výroby
26. dubna 2023 se žáci oboru Agropodnikání zúčastnili největšího setkání chovatelů hospodářských zvířat v naší republice. Zhlédli zde nové trendy v chovu zvířat, jejich ustájení, ošetřování a krmení.
Na brněnském výstavišti od 22. do 26. dubna 2023 proběhly Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti …

Agrall Show 2023
Den otevřených dveří ve firmě Agrall Bantice se vydařil. V pátek 3. 3. 2023 jsme se žáky 2. a 3. ročníku oboru Agropodnikání navštívili firmu Agrall prodávající zemědělskou techniku. Seznámili jsme se s nejnovějšími technologiemi ve zpracování půdy, setí a viděli jsme moderní traktory a sklízecí techniku …
Obor Kuchař - číšník

A zase několik ukázek z práce našich kuchařů ….
Malé nahlédnutí pod pokličku našim budoucím kuchařům …. když nám přinesou ochutnat … dobroty ….

Školní zkouška běžného dne v restauraci
Už mnohokrát se při společném sezení žáci oboru Kuchař-číšník vyptávali, jak probíhala práce šéfkuchaře ve společném stravování v restauraci. Vždy s nadšením poslouchali příběhy, kdy byla restaurace plná zákazníků a pro personál byly tyto chvíle pracovně hektické a fyzicky i psychicky náročné.
S mojí kolegyní Jiřinkou jsme si dali úkol vytvořit pracovní prostředí a atmosféru podobnou té v restauračním zařízení …

Obhajoby závěrečných prací žáků oboru Kuchař-číšník
Jako každý rok se na naší škole konaly obhajoby odborných prací žáků oboru Kuchař – číšník. Žáci si z nabídky zvolili práci, která byla tématem jejich osobnosti nejblíže.
Ze zadaných šablon žáci sestavili 6ti-chodové menu převážně v moderní úpravě. Samostatně připravili studený předkrm, který degustovali a hodnotili členové odborné poroty …

A zase několik ukázek z práce našich kuchařů ….
Malé nahlédnutí pod pokličku našim budoucím kuchařům …. když nám přinesou ochutnat … dobroty ….

Školní zkouška běžného dne v restauraci
Už mnohokrát se při společném sezení žáci oboru Kuchař-číšník vyptávali, jak probíhala práce šéfkuchaře ve společném stravování v restauraci. Vždy s nadšením poslouchali příběhy, kdy byla restaurace plná zákazníků a pro personál byly tyto chvíle pracovně hektické a fyzicky i psychicky náročné.
S mojí kolegyní Jiřinkou jsme si dali úkol vytvořit pracovní prostředí a atmosféru podobnou té v restauračním zařízení …

Obhajoby závěrečných prací žáků oboru Kuchař-číšník
Jako každý rok se na naší škole konaly obhajoby odborných prací žáků oboru Kuchař – číšník. Žáci si z nabídky zvolili práci, která byla tématem jejich osobnosti nejblíže.
Ze zadaných šablon žáci sestavili 6ti-chodové menu převážně v moderní úpravě. Samostatně připravili studený předkrm, který degustovali a hodnotili členové odborné poroty …
Obor Opravář zemědělských strojů

Na odborném výcviku u našich opravářů
Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů se v prvním pololetí OV naučili dovednosti z oblasti ručního opracování kovů, což jsou základní zámečnické práce. Ve druhém pololetí je čekají nové praktické dovednosti z témat montážní práce a základní kovářské práce …

Obhajoby závěrečných prací žáků oboru Opravář zemědělských strojů
Dne 9. 1. a 16. 1. 2025 proběhly na odloučeném pracoviště Hakenova obhajoby závěrečných prací žáků 3. ročníků oboru Opravář zemědělských strojů. Žáci měli na výběr ze dvou témat, a to zhotovení výrobku nebo provedení opravy. Převážná část žáků zpracovala práci na téma „Oprava“, ve které se zaměřili na opravu zemědělské techniky nebo osobního vozidla …

Opraváři zemědělských strojů nezahálejí
Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů využili své dovednosti, které se naučili v odborném výcviku a při výrobě kladívka nebo těžítka z kostky si počínali velmi dobře …

Na odborném výcviku u našich opravářů
Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů se v prvním pololetí OV naučili dovednosti z oblasti ručního opracování kovů, což jsou základní zámečnické práce. Ve druhém pololetí je čekají nové praktické dovednosti z témat montážní práce a základní kovářské práce …

Obhajoby závěrečných prací žáků oboru Opravář zemědělských strojů
Dne 9. 1. a 16. 1. 2025 proběhly na odloučeném pracoviště Hakenova obhajoby závěrečných prací žáků 3. ročníků oboru Opravář zemědělských strojů. Žáci měli na výběr ze dvou témat, a to zhotovení výrobku nebo provedení opravy. Převážná část žáků zpracovala práci na téma „Oprava“, ve které se zaměřili na opravu zemědělské techniky nebo osobního vozidla …

Opraváři zemědělských strojů nezahálejí
Žáci prvního ročníku oboru Opravář zemědělských strojů využili své dovednosti, které se naučili v odborném výcviku a při výrobě kladívka nebo těžítka z kostky si počínali velmi dobře …
Obor Cukrář

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář
Dne 16. ledna 2025 se konaly obhajoby závěrečných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář. Obhajob se zúčastnilo 21 žáků. Žáci byli rozděleni do tří skupin podle vedoucí práce, která žáky při zpracování metodicky vedla. Během obhajoby žáci charakterizovali téma, které si zvolili a popsali dva výrobky, které …..

Soutěž odborných dovedností
Dne 20. ledna 2025 se konala Soutěž odborných dovedností žáků 2. ročníku oboru Cukrář.
Úkolem bylo vyrobit 20 ks listových trubiček. Bodově se hodnotil vodánek, tuková kostka, provalování, počet vyrobených kusů a celkový dojem …

Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář
Dne 16. ledna 2025 se konaly obhajoby závěrečných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář. Obhajob se zúčastnilo 21 žáků. Žáci byli rozděleni do tří skupin podle vedoucí práce, která žáky při zpracování metodicky vedla. Během obhajoby žáci charakterizovali téma, které si zvolili a popsali dva výrobky, které …..

Soutěž odborných dovedností
Dne 20. ledna 2025 se konala Soutěž odborných dovedností žáků 2. ročníku oboru Cukrář.
Úkolem bylo vyrobit 20 ks listových trubiček. Bodově se hodnotil vodánek, tuková kostka, provalování, počet vyrobených kusů a celkový dojem …

Gastro Kroměříž 2023
Dne 8. 3. 2023 proběhl ve společenském sále SŠHS Kroměříž 9. ročník mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Kroměříž 2023. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo 55 soutěžících. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Cukráři připravovali slavnostní cupcakes na téma karneval. Úkolem baristů bylo připravit 2 druhy kávy a vymyslet vlastní volný nápoj na bázi espressa a soutěž sommelierů se skládala z vědomostního testu a servisu vína.
Obor Řezník - uzenář

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací
Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Zpracování „divočiny“
Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník

Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací
Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Zpracování „divočiny“
Nastal podzimní čas, a to nám přináší vrchol lovecké sezony, doby honů a nátlaček.
Naše škola nabízí našim žákům oboru Řezník-uzenář a Kuchař-číšník možnost si vyzkoušet práci se zvěřinou. Stahování, bourání a vykosťování – tím si vyzkouší, jak se dá ekonomicky maso zhodnotit jatečným zpracováním.
Učitelé OV oboru Kuchař-číšník

Zabíjačkové speciality ze společné spolupráce oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář
Na naší škole probíhají různé projekty. Jedním z nich byl projekt pod názvem I KAP, kterého se účastnili společně naši žáci a žáci ze základní školy Václavské náměstí. Projekt byl zaměřen na různé činnosti v gastronomii – například grilování, výroba masových rolád, studená kuchyně a příprava ryb a jejich tepelné úpravy …
Obor Prodavač

Obhajoby závěrečných odborných prací žáků oboru Prodavač
Dne 16. ledna 2025 proběhly obhajoby závěrečných odborných prací žáků učebního oboru Prodavač. Žáci zadání obdrželi v měsíci říjnu a průběžně je zpracovávali. Chodili na konzultace k vedoucí prací, kde dostávali rady, aby závěrečná práce splňovala stanovené cíle.
Obsahem byly tyto kapitoly: 1. Úvod, základní charakteristika, 2. Návrh prodejny, 3. Dodavatelé zboží, 4. Charakteristika zboží, 5. Stanovení ceny zboží, 6. Propagace prodejny, 7. Dárkové balení kolekce dárků, 8. Přílohy …..

Jdeme s dobou
Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

„V balícím papíru Vánoce na míru…“
Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.

Obhajoby závěrečných odborných prací žáků oboru Prodavač
Dne 16. ledna 2025 proběhly obhajoby závěrečných odborných prací žáků učebního oboru Prodavač. Žáci zadání obdrželi v měsíci říjnu a průběžně je zpracovávali. Chodili na konzultace k vedoucí prací, kde dostávali rady, aby závěrečná práce splňovala stanovené cíle.
Obsahem byly tyto kapitoly: 1. Úvod, základní charakteristika, 2. Návrh prodejny, 3. Dodavatelé zboží, 4. Charakteristika zboží, 5. Stanovení ceny zboží, 6. Propagace prodejny, 7. Dárkové balení kolekce dárků, 8. Přílohy …..

Jdeme s dobou
Novinkou v naší výukové prodejně je využití bezhotovostní platby. Žáci oboru Prodavač tak mají nově možnost získat dovednosti s používáním platebního terminálu.
Jak říká učitelka odborného výcviku Bc. Eva Křivánková: „Abychom mohli používat platební terminál na přání našich zákazníků, …

„V balícím papíru Vánoce na míru…“
Součástí překrásné Vánoční výstavy naší školy se rovněž prezentovali i žáci oboru Prodavač. Měli za úkol zabalit vánočně mini kolekci dvou dárků a jedné lahve. Fantazii a kreativitě se meze nekladly, což dokazuje samotná expozice.
Obor Pekař

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací
Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

V tisku chválí naše pekaře!
Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař
Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací
Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

V tisku chválí naše pekaře!
Naši mladí pekaři jsou velkým přínosem pro regionální provozovny, jak dokládá i článek ve Znojemském deníku.
Pochvala od zaměstnavatele, našeho sociálního partnera, je pro naši školu velkým oceněním.
Děkujeme našim žákům a učitelce odborného výcviku Anně Jedličkové, že dělají naší škole i jejich oboru čest.

Soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař
Dne 7.2.2023 proběhla soutěž odborných dovedností žáků oboru Pekař. Soutěže se zúčastnili žáci třídy 2.OP. Soutěž se skládala z testu odborných znalostí, přepočtu receptury a tvarování jemného pečiva. Žáci vyráběli dva druhy vánoček a tvarovali různé tvary makovek. Závěrem soutěže proběhlo vyhodnocení a žáci obdrželi diplom a věcný dar …
Obor Zahradník

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací
Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Květiny kam se podíváš
Ve chvíli, kdy 8. 1. 2025 přijel p. Lukáš Kouřil a přivezl řezané květiny, byla jich plná vazárna. Květiny byly určené žákům oboru Zahradník a Zahradnické práce, kteří se zúčastnili floristického kurzu pod vedením výše jmenovaného lektora pana Ing. Lukáše Kouřila, absolventa Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, držitele certifikátu „Bridal Bouquets“ německé floristky Wally Klett …

Řez ovocných stromů
Koncem února jsme se vydali se skupinami žáků oboru Zahradník a Zahradnické práce provést průklest ovocných stromů na soukromé zahradě. Žáci si vyzkoušeli techniku správného řezu. Práce s nůžkami a pilkami byla velmi úspěšná. Všichni se zapojili do práce, ptali se, konzultovali jsme společně rozhodnutí, proč odstraníme, popřípadě zanecháme určitou větev … →

Úspěch žáků třetích ročníků u obhajob odborných prací
Měsíc leden se každý rok na naší škole nese v duchu obhajob závěrečných odborných prací. Jedná o první krok k nezastavitelně se blížícím závěrečným zkouškám.
Své odborné práce připravili a 16. 1. 2025 obhájili také žáci oboru Řezník-uzenář, Pekař a oboru Zahradník.
Z oboru Pekař k obhajobám přistoupili 2 žáci – jeden představil výrobek z jemného pečiva „Kynutý koláč s povidly“ a druhý výrobek z chlebového těsta „Chlebová bulka s náplní“ …

Květiny kam se podíváš
Ve chvíli, kdy 8. 1. 2025 přijel p. Lukáš Kouřil a přivezl řezané květiny, byla jich plná vazárna. Květiny byly určené žákům oboru Zahradník a Zahradnické práce, kteří se zúčastnili floristického kurzu pod vedením výše jmenovaného lektora pana Ing. Lukáše Kouřila, absolventa Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, držitele certifikátu „Bridal Bouquets“ německé floristky Wally Klett …

Řez ovocných stromů
Koncem února jsme se vydali se skupinami žáků oboru Zahradník a Zahradnické práce provést průklest ovocných stromů na soukromé zahradě. Žáci si vyzkoušeli techniku správného řezu. Práce s nůžkami a pilkami byla velmi úspěšná. Všichni se zapojili do práce, ptali se, konzultovali jsme společně rozhodnutí, proč odstraníme, popřípadě zanecháme určitou větev … →