Žáci 2. a 3. ročníku oboru Kuchař – číšník absolvovali v měsíci březnu pod vedením lektora Jakuba Točoně baristický kurz.
Jakub Točoň, který přijel do naší školy až z Jeseníku, předal žákům své odborné znalosti, dovednosti a provedl je celým procesem zpracování kávy.
Žáci se dozvěděli plno informací o historii kávy, o jejím pěstování, vlastnostech nebo jak od sebe rozeznat zrnka robusty a arabiky …V praktické části jim ukázal možnosti činnosti espressovače, mlýnku a alternativní metody přípravy kávy (Perkolátor, French Press, Vacuum Pot, Chemex). Dále seznámil žáky s typy káv a označováním káv dle množství v šálku. Poté jim prakticky předvedl přípravu espressa v espressovači.
Vrcholnou částí kurzu byl pak nácvik dovedností při šlehání mléčné pěny a zdobení kávy touto pěnou.
Na závěr kurzu získali naši žáci zaslouženě osvědčení „CERTIFIKÁT BARISTY“.
Mgr. Miroslava Rožnovská