Soutěž v ruční výrobě majonézy

Dne 23. 11. 2023 se utkali žáci 3. ročníku oboru Kuchař číšník v rámci probíraného tématu „studené kuchyně“ soutěže o nejrychlejší vyšlehání majonézy.

Kritériem bylo vyrobit z jednoho žloutku a oleje majonézu, která bude mít konzistenci a barvu – v závislosti na obsahu oleje, pastovitou, krémovitou až polotekutou …

Tato hmota měla být stejnorodá, olej neoddělen, menší vzduchové dutinky byly přípustné.

Soutěži předcházelo vytvoření kalkulace a průzkum cen v jednotlivých prodejnách.

Žáci si sami provedli nákup surovin a připravili třídu k soutěži.

K výrobě své majonézy použili jen vlastní sílu, energii a znalosti o připravované majonéze, nástrojem byla metlička a miska.

Zvednutím ruky silák Petr Haindl přerušil činnost všech, a po posouzení uznán jako vítěz této soutěže, jeho majonéza byla dokonalá. Na druhém místě se umístila křehká Natálie Dvořáková, která bojovala ze všech sil, na třetím místě se umístil Petr Buček.

Děkuji všem za účast a zajímavou výuku v předmětu Technologie.

Mgr. Miroslava Rožnovská