V rámci Šablon byly na naší škole realizovány projektové dny s názvem: „Hygienické požadavky na živočišné produkty – maso, mléko a vejce“ určené především pro žáky oboru Kuchař – číšník. Výuku nám přišel ochotně zpestřit svými bohatými pracovními zkušenostmi odborník nejpovolanější, pan doc. MVDr. Milan Malena, PhD.
Projektový den byl rozložen do čtyř 45 minutových bloků.
Obsahem dne byla: historie hygienického oboru, legislativní základ, statistické tabulky spotřeby masa, mléka a vajec, řídící mechanismy zdravotní nezávadnosti, faktory ovlivňující kvalitu a zdravotní nezávadnost surovin a potravin, kvalitativní znaky.
Přátelská diskuse k daným tématům se prolínala průběžně celým dnem.
Poutavý výklad doplněný prezentací odborníka z praxe byl doplňovaný o zajímavé a praktické poznatky i ze zahraničních služebních cest. Projektový den byl pro žáky velmi zajímavý a vládla tam příjemná atmosféra s průběžným vzájemným dotazováním jak ze strany odborníka z praxe, tak i žáků.
Žáci hodnotili projektový den velmi kladně:
„Už vím, kam až sahají kořeny historie hygieny.“
„Důležitost systému HACCP.“
„Pan Malena má bohaté zkušenosti v tomto oboru a vše bylo pro mě zajímavé.“
„Zajímavé byly grafy spotřeby masa.“
„Pan Malena a jeho vědomosti.“
„Všechno bylo zajímavé a určitě přínosné.“
„Povídání ze zahraničních služebních cest.“
„Ona ta teorie je vlastně důležitá pro praxi.“
„Kolik průměrně sníme masa za rok v porovnání s porážkou zvířat v ČR.“
„Pan Malena dobře vysvětloval pojmy.“
„Zaujala mě historie hygieny.“
„Všechny informace z projektového dne byly zajímavé.“
Všichni přítomní si uvědomili, jak velmi důležité je dodržovat veškeré předpisy rozsáhlé legislativy týkající se hygieny s ohledem na lidské zdraví. V závěru jsme neopomněli ani na finanční gramotnost vzhledem k rychle stoupajícím cenám nejen výrobků z živočišných produktů.
Děkuji za vzájemnou spolupráci panu Malenovi a přítomným žákům.
Věřím, že zanedlouho budou žáci třetích ročníků čerpat informace získané z projektového dne i u závěrečných zkoušek. Veškeré poznatky využijí všichni žáci jak v teoretickém, tak i praktickém vyučování a rovněž i v běžném životě.
Mgr. Ivana Besednjaková
Vedoucí projektového dne