Dne 14. 12. 2022 jsme se s 3. a 4. ročníkem Agropodnikání zúčastnili v rámci projektu IKAP JMK na SŠ vinařské ve Valticích senzorických zkoušek a ověření smyslových schopností.
Žáci byli rozděleni do 4 skupin a v laboratorních podmínkách na různých pracovištích zkoušeli svoje smysly v rámci poznávání některých vlastností révových vín.
Jednotlivá pracoviště měla tyto úkoly poznávání:
1. Identifikace chutí – voda, sladká, slaná, kyselá, hořká, umami, kovová
2. Textura vzorku – hustota-viskozita
3. Určení vzrůstající intenzity barvy – žlutá a červená
4. Charakter vůně vzorků
– klasifikace vůně (ovocná, chemická, kořenitá…)
– zjištěná vůně (višeň, aceton, lípa, pepř…)
5. Určení vzrůstající intenzity vůně – seřadit od nejslabší po nejintenzivnější
6. Stanovení obsahu kyselin ve vzorku vína – titrací
7. Stanovení obsahu volného a veškerého SO2 – titrací
Tyto úkoly si všechny skupiny postupně vyzkoušely, a nakonec zjištěné výsledky konzultovány s vyučujícím.
Myslím si, že tato aktivita byla velice přínosná pro všechny žáky, a především pro žáky maturitního ročníku, kteří budou v rámci vánočního dne ve škole, mít menší degustaci vín a tyto poznatky se jim určitě budou velmi hodit.
Ing. Radovan Besednjak