Ze života školy

Trikolórový den

V pátek 21. října proběhl v naší škole „Trikolórový den“, který pořádal žákovský parlament. Cílem bylo připojit se k oslavám Dne vzniku samostatného československého státu 28. 10. 1918. Žáci měli za úkol přijít do školy v oblečení v barvách naší státní vlajky. Mnozí nezapomněli, a tak po celý den bylo v budově školy modro, bílo a červeno. Děkujeme všem žákům a učitelům, kteří se této akce zúčastnili.
Žákovský parlament

VÍCE »

Ocenění pro školní chléb s česnekem!

Jako každý rok, i letos, jsme zaslali náš školní pekařský výrobek do soutěže, pořádané Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2022“.
Náš výrobek porotcům chutnal a proto mu udělili Čestné uznání a nám právo užívat u tohoto výrobku logo „Chuť jižní Moravy“.
Česnekový chléb, jako i ostatní druhy pekařského sortimentu, upekla do soutěže a peče pro zákazníky již několik let  učitelka odborného výcviku Lenka Pikartová.

VÍCE »

Podzimní sklizňové práce v našem okrese

Dne 19. 10. 2022 jsme v rámci odborné exkurze s obory Agropodnikání navštívili rodinnou farmu Jelénkovi ve Valtrovicích, kde jsme se seznámili se sklizní a zpracováním kukuřice na zrno.
Shlédli jsme sklizeň za pomocí sklízecí mlátičky Claas s 8 řádkovým adaptérém. Zjistili jsme, že kukuřice je odvážena na sušičku, která je vyhřívaná LTO. Zde se suší na požadovanou hodnotu 14% sušiny. Takto upravené kukuřičné zrno je následně prodáváno do Rakouska na výrobu potravinářské kyseliny citrónové.

VÍCE »

Ochutnávka po italsku

Dne 18. 10. 2022 ve výuce předmětu technologie oboru Kuchař – číšník třídy 3. KC po probraném tématu „MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ“, si žáci 3. KC připravili ochutnávku surovin a typických pokrmů italské kuchyně.
Zde jsou postřehy několika žáků této třídy:
Adéla Čechová – „Podle mého názoru byla ochutnávka super a díky ní víme, co jí v Itálii. Ale kapary mi nechutnaly – ale to bylo jediné, co mi nechutnalo. Kdo neochutnal, přišel o hodně.“

VÍCE »

Použití nové techniky v praxi

Od letošního školního roku  žáci oboru Agropodnikání používají při sklizni hroznů  nový traktorový přívěs pro přepravu hroznů. Přívěs na hrozny je jednou z nových učebních pomůcek pořízenou rámci nákupu pro naši školu jako Centra odborného vzdělávání.

VÍCE »

Moderní úprava kapra

Naši žáci si zkoušejí moderní úpravu ryb, kdy má prostor jejich fantazie. Výsledkem byly báječné rybí pokrmy a už nyní se těší na další výuku.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Nastal čas sklizně hroznů

Žáci oboru Opravář zemědělských strojů spolupracovali se žáky oboru Zahradník a Zahradnické práce při sběru hroznů ve  vinici na terasách  školy. Žáci si vyzkoušeli novou techniku na přepravu hroznů v tříbodovém závěsu traktoru. Nová vyvážecí vana v tříbodovém závěsu traktoru zjednoduší sklizeň a přepravu  hroznů i v obtížnějším terénu  školních teras. Práce za slunečného počasí  s novou technikou všechny bavila.
Bc. Brouček vedoucí učitel OV

VÍCE »

Odborná exkurze v Cukrovaru Hrušovany nad Jevišovkou

Dne 12. 10. 2022 žáci prvního a druhého ročníku oboru Opravář zemědělských strojů navštívili firmu Moravskoslezské cukrovary, a.s., v Hrušovanech nad Jevišovkou , jenž je mimo jiné také partnerem naší školy.
Absolvovali jsme prohlídku celého komplexu včetně výroby vápna. To bylo pro někoho překvapením…

VÍCE »

Naši studenti se rádi vracejí!

Právě dnes, kdy učitelé mají svůj světový den (od 5. října 1994), kdy si připomínáme výročí přijetí doporučení ze společné konference Mezinárodní organizace práce při OSN (ILO) a UNESCO z roku 1966 k postavení učitelů, tzv. Chartu učitelů, se rozhodly naše bývalé žákyně navštívit svou školu, svou třídní učitelku a také se chtěly setkat s žáky oboru Kuchař-číšník, který samy absolvovaly a předat jim vlastní zkušenosti.

VÍCE »

Příprava rautu

Naše škola často připravuje občerstvení pro významné akce ve Znojmě i v jiných místech v Jihomoravském kraji.
„Během naší  výuky oboru Kuchař-číšník  plníme přání zákazníků a jejich speciální požadavky při sestavování rautu a tím zvyšujeme vědomosti a zkušenosti našich žáků a snažíme se je připravit na jejich budoucí práci v daném oboru. A dnes je to menší ukázka z 1. ročníku.“
 
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Pochvaly ředitele školy

Ředitel školy, Ing. Libor Pelaj, předal žákům pochvalu ředitele školy za aktivní přístup k přípravě Znojemské zemědělské výstavy a poděkoval jim za jejich práci pro školu.
 
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele

VÍCE »

Adaptační kurz 1. A

Ve dnech 26. a 27. 9. 2022 se zúčastnilo 13 žáků prvního ročníku oboru Agropodnikání s vyučujícími Mgr. Aladárem Dančem a Ing. Stanislavem Plichtou dvoudenního adaptačního kurzu na ekologické farmě v Zašovicích.
V den příjezdu se žáci seznámili s chodem farmy a s chovanými zvířaty, krmili krávy, prasata, ovce a drobná hospodářská zvířata.  Také si z čerstvého faremního mléka vyrobili máslo a vlastní sýr.

VÍCE »

Ochutnávka

Občas nám naši žáci přinesou na ochutnání a posouzení právě uvařené, upečené, udušené nebo osmažené pochoutky. Tak i dnes – děkujeme 🙂

Nebo dnes 🙂

VÍCE »

Předzimní kontrola vozidel

Blíží se zimní období a je dobré zkontrolovat vozidla, aby byly na tuto sezónu připraveny.
Naši žáci oboru Opravář zemědělských strojů, pod vedením učitele OV na odborném výcviku, rádi zkontrolují vaše auto nebo traktor.  Při kontrole provedou měření stavu akumulátoru, prověří kvalitu nemrznoucí směsi v chladící soustavě vozidla, zkontrolují ostatní provozní kapaliny a  změří hloubku dezénu  pneumatik.

VÍCE »

Kování podkoviček

Žáci v odborném výcviku vyrábějí podkovičky – pro štěstí – pro soutěžící a návštěvníky Prezentace středních škol.
Leoš Cejpek, učitel OV

VÍCE »

Příprava zvěřiny

V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.

VÍCE »

Partneři školy