Ze života školy

Adaptační kurz 1. A

Ve dnech 26. a 27. 9. 2022 se zúčastnilo 13 žáků prvního ročníku oboru Agropodnikání s vyučujícími Mgr. Aladárem Dančem a Ing. Stanislavem Plichtou dvoudenního adaptačního kurzu na ekologické farmě v Zašovicích.
V den příjezdu se žáci seznámili s chodem farmy a s chovanými zvířaty, krmili krávy, prasata, ovce a drobná hospodářská zvířata.  Také si z čerstvého faremního mléka vyrobili máslo a vlastní sýr.

VÍCE »

Ochutnávka

Občas nám naši žáci přinesou na ochutnání a posouzení právě uvařené, upečené, udušené nebo osmažené pochoutky. Tak i dnes – děkujeme 🙂

Nebo dnes 🙂

VÍCE »

Předzimní kontrola vozidel

Blíží se zimní období a je dobré zkontrolovat vozidla, aby byly na tuto sezónu připraveny.
Naši žáci oboru Opravář zemědělských strojů, pod vedením učitele OV na odborném výcviku, rádi zkontrolují vaše auto nebo traktor.  Při kontrole provedou měření stavu akumulátoru, prověří kvalitu nemrznoucí směsi v chladící soustavě vozidla, zkontrolují ostatní provozní kapaliny a  změří hloubku dezénu  pneumatik.

VÍCE »

Kování podkoviček

Žáci v odborném výcviku vyrábějí podkovičky – pro štěstí – pro soutěžící a návštěvníky Prezentace středních škol.
Leoš Cejpek, učitel OV

VÍCE »

Příprava zvěřiny

V podzimním období vrcholí myslivecká sezóna. Období honů, natláček a loveckých akcí. V každém jídelním lístku mnoha restaurací se nabízí zvěřina na mnoho připravovaných způsobů, a proto ani naše škola a obory Řezník-uzenář a Kuchař-číšník nezahálíme a naši žáci se učí kompletní přípravě zvěřiny – stažení divočáka z deky a poté rozbourání a vykostění.

VÍCE »

Projekt Krokus 2022

Žáci třídy 3. C se zapojili do mezinárodního projektu Krokus, jehož cílem je připomínka obětí holocaustu za druhé světové války. Tento projekt každoročně pořádá irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) ve spolupráci s Oddělením pro vzdělání a kulturu Židovského muzea v Praze. Projekt, doplněný doprovodnými výukovými aktivitami v podobě seznámení se s historickou tematikou holocaustu a jeho významem pro dnešní svět, poběží v naší škole v několika následujících měsících.

VÍCE »

Představíme svoji školu budoucím žákům!

Dne 4. 11. 2022 se koná v naší škole Prezentace středních škol, na které se představí mnoho středních škol z našeho okolí. Žáci 9. tříd, kteří se rozhodují o svém budoucím povolání, zde získají informace o studiu přímo od učitelů a často i žáků různých středních škol.
Samozřejmě i naše škola ve své expozici v respiriu v 1. patře a v učebně 209 představí všechny studijní i učební obory, žáci předvedou své dovednosti v pečení, vaření, opravách, kování, vázání květin, balení dárků …
Zveme všechny žáky ze základních škol i jejich rodiče k návštěvě naší školy!
Prezentace středních škol 2022

VÍCE »

Vysílání studentského rádia ke státnímu svátku 17. listopadu

Dnes informovalo studentské rádio o tom, proč máme ve čtvrtek volno – co je za státní svátek? Také jsme od 4. A dostali oznámení ze školského parlamentu o tom, že třída, která bude mít vysílání, bude v tomto týdnu i uklízet prostor před školou. Super nápad!
Prostor před školou je vizitkou nás všech, tak si ho pojďme udržovat čistý!
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele
 
Podívejte se na video z vysílání nebo si přečtěte povídání o státním svátku….

VÍCE »

CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY PRO VEGANY

Dne 7. 11. 2022 navštívil naši školu technolog firmy Ireks Enzyma. V rámci odborného workshopu seznámil žáky 3. ročníku oboru Cukrář s novými výrobky určenými pro vegany. V rámci workshopu si žáci vyzkoušeli práci s moderními surovinami a technologii jejich zpracování. Pod vedením technologa vyrobili žáci chutné výrobky pro vegany.
Marie Polachová, učitelka odborného výcviku

VÍCE »

Odborná exkurze – Jaroslavice

Žáci 2. a 3. ročníku obor Řezník-uzenář se zúčastnili výlovu ryb v Jaroslavicích. Viděli průběh zátahu pomoci sítí. Dále vlastní výlov, který se provádí mechanickým keserem. Následně třídění ryb dle velikosti a jejich přesun do kádí a odvoz auty na sádky. Byli seznámeni s tržními druhy ryb a s jejich zpracováním. Vyzkoušeli si omračování, zabití a následnou úpravu ryb.
Ing. Milada Veselá

VÍCE »

Prezentace o pracovní stáži v Rakousku

Šestice účastníků pracovní stáže v rakouském Spitzu si pro žáky 2. ročníku oboru Agropodnikání připravila prezentaci, aby jim přiblížila pobyt a práci ve vinařské oblasti Wachau. Stážisté se zaujetím vyprávěli zážitky jak z pracovního prostředí (sběr hroznů, práce s technikou, produkce vína, označování lahví etiketami, …),

VÍCE »

Domácí paštika s brusinkami

Výroba domácí vepřové paštiky s brusinkami dle vlastního receptu:
suroviny na 1 kg: vepřový bůček bez kůže 300 g, vepřová plec 300 g, vepřova játra 200 g, cibule 150 g, brusinky 50 g, sůl a pepř dle chuti, všechny suroviny namlet na jemno, důkladně promíchat, vložit do zavařovacích sklenic a zavařit na 100 stupňů 3 hodiny.
Žáci oboru Kuchař – číšník přejí dobrou chuť!

VÍCE »

Střední odborná škola Dvořákova se prezentovala na Burze středních škol

Dne 4. listopadu 2022 se budova SOŠ Znojmo, Dvořákova změnila k nepoznání. Místo klasické výuky se ve třídách, odborných učebnách, tělocvičně a na chodbách usídlily střední školy, aby budoucím absolventů základních škol představily své zaměření a studium.
Žáci SOŠ sice měli uděleno ředitelské volno, ale přesto se více než 40 z nich zapojilo do prezentace jednotlivých oborů.

VÍCE »

Jubilejní 25. ročník Burzy středních škol ve Znojmě!

Tak jsme se konečně dočkali! Po 2 leté pauze spojené s Covid 19 se sešli zástupci středních škol se svými budoucími žáky a jejich učiteli ze základních škol.
4. listopadu 2022 se na Střední odborné škole Znojmo ve Dvořákově ulici uskutečnil 25. ročník Burzy středních škol.

VÍCE »

Fotografická soutěž

Že máme žáky nadané v odborných dovednostech, víme, že i v technických dovednostech, o tom jsme se přesvědčili v rámci fotografické soutěže, která byla vyhlášena v měsíci říjnu učiteli IKT Pavlem a Světlanou Vávrovými. Na zadané téma „Příroda kolem nás“ se sešlo přes dvacet fotografií přírodních krás od soutěžících žáků.

VÍCE »

Partneři školy