Ze života školy

Obhajoby odborných prací žáků 3. ročníku oboru Kuchař – číšník

19. 1. 2023 proběhly obhajoby odborných prací žáků třetího ročníku oboru Kuchař-číšník.
Úkol zněl pro všechny žáky stejně – vypracovat práci, ve které sestaví 6ti-chodové menu hodící se k příležitosti, kterou si vybrali. Volili složení pokrmů ze surovin, které jsou vhodné pro období přípravy menu a jídla párovali s nápoji v souladu s gastronomickými pravidly. V práci popsali charakteristiku pokrmů a založení tabule. Také museli vypočítat kalkulaci vybraného pokrmu …

VÍCE »

Výroba voňavých klobás

Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových  a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
 
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Zdravotní příprava žáků z 2. O(P)


Pod vedením paní učitelky Mgr. Procházkové a dvou budoucích sestřiček ze Zdravotní školy Znojmo se žáci 2. OP oboru Opravář zemědělských strojů zúčastnili kurzu Základní zdravotní přípravy. První části bylo se seznámení se s jedním z postupů první pomoci tzv. Rautekův manévr, někdy též hmat.

VÍCE »

Prezidentské volby ve 2. KR

Poslední hodiny Občanské nauky se přímo nabízely k tomuto aktuálnímu tématu Volby prezidenta 2023.
Nejlepší metoda výuky je vlastním zážitkem žáků. Někteří žáci jsou již plnoletí a byli poprvé volit v podzimních komunálních volbách, někteří dosáhli plnoletosti nedávno a nyní je čeká volební premiéra a část žáků si bude muset počkat na další volby. Tak jsme si zrealizovali vlastní volby, na které jsme se zodpovědně připravili.

VÍCE »

Den otevřených dveří

Pro uchazeče o studium na naší škole pořádáme Den otevřených dveří – 12. 1. 2023 – od 9:00 do 16:00.
Budeme připraveni vám zodpovědět všechny otázky ke studiu zvoleného oboru, ukážeme vám pracoviště odborného výcviku, poskytneme informace o přijímacím řízení, o odborném výcviku u sociálních partnerů, o stravování, ubytování v Domově mládeže, budete moci konzultovat volbu oboru s výchovnou poradkyní Ing. Helenou Rokoskou.
Za zhlédnutí stojí naše minifarma „Farmářův rok“ s modely kompletní zemědělské techniky, se kterou pracují naši zemědělci.
Využijte příležitost, jak si potvrdit správnou volbu svého budoucího povolání.
Těšíme se na vás!
 
PaedDr. Helena Klepetková, zástupkyně ředitele

VÍCE »

Zdravotní příprava žáků 2. OZ

Žákyně Střední zdravotnické školy ve Znojmě pod vedením paní učitelky Mgr. Procházkové  proškolily  žáky třídy 2. OZ  z metod předcházení úrazům a zraněním. Názorně předvedly postupy ošetření u povrchového zranění, popálenin nebo zlomenin končetin. Žáci se učili, jak správně obvazovat a fixovat končetiny při různých poraněních a krvácení. Zdravotníci pochválili účastníky za znalosti a vědomosti ze zdravovědy a první pomoci.
Učitel odborných předmětů  Mgr. Koudelka

VÍCE »

Umíme připravit chutný oběd

Žáci oboru Kuchař-číšník se v odborném výcviku věnovali obsluze hostů a servírovali připravené tortily s trhaným masem.
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Prezentace závěrečných odborných prací žáků SOŠ Dvořákova

V pondělí 23. ledna prezentovali žáci z oboru Agropodnikání a Podnikání své závěrečné práce dle vybraného tématu. Na těchto pracích žáci pracují více než rok ve spolupráci se svými zadavateli. Letos bylo odprezentováno celkem 43 prací. Žáci museli nejprve zpracovat téma závěrečné práce tak, aby bylo dosaženo stanoveného cíle a následně svoji práci odprezentovat před komisí, která byla složena z učitelů odborných předmětů …

VÍCE »

Připomenutí holocaustu

Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna 1945 osvobození Osvětimi) proběhly jak v teoretické, tak praktické výuce u žáků druhého a třetího ročníku potravinářských oborů projektové hodiny zaměřené na připomenutí tohoto hrůzného období v evropské historii. Žáci naší školy jsou zapojeni do mezinárodního projektu Krokus, kdy vysázením žlutých krokusů si již na podzim připomenuli jeden a půl miliónu židovských dětí, které zemřely během holocaustu …

VÍCE »

Nové floristické techniky a styly v praktické výuce zahradníků

Dne 31. 1. 2023 si žáci a žákyně oboru Zahradník ze 2. a 3. ročníku na odborném výcviku vyzkoušeli floristickou techniku lepení plnokvětých lilií.
Z jednoho stonku lilie si odstříhali jednotlivé květy. Vybrali si jeden nejkrásnější květ, na který lepili jednotlivé okvětní plátky, které si připravili z dalších květů. Nakonec květy dozdobili zelenými listy opět z lilie. Používali speciální lepidlo na květy …

VÍCE »

Obhajoby odborných prací žáků oboru Cukrář

Dne 19. ledna 2023 proběhly na Střední odborné škole Znojmo, Dvořákova, příspěvková organizace obhajoby samostatných odborných prací žáků 3. ročníku oboru Cukrář.
Každý žák měl za úkol navrhnout a upéct specifický výrobek. Ten pak prezentoval před odbornou komisí …

VÍCE »

Obhajoby odborných prací žáků oboru Prodavač

Dne 19. ledna 2023 proběhly obhajoby podnikatelských záměrů žáků učebního oboru Prodavač.
Žáci své práce dostali zadány v měsíci říjnu a průběžně je zpracovávali. Tématem byl Podnikatelský záměr na zřízení prodejny určitého zaměření. Chodili na konzultace k vedoucím prací, kde dostávali připomínky a rady, aby zpracovávaný záměr splňoval cíl práce …

VÍCE »

Obhajoby odborných prací žáků 3. ročníku oboru Kuchař – číšník

19. 1. 2023 proběhly obhajoby odborných prací žáků třetího ročníku oboru Kuchař-číšník.
Úkol zněl pro všechny žáky stejně – vypracovat práci, ve které sestaví 6ti-chodové menu hodící se k příležitosti, kterou si vybrali. Volili složení pokrmů ze surovin, které jsou vhodné pro období přípravy menu a jídla párovali s nápoji v souladu s gastronomickými pravidly. V práci popsali charakteristiku pokrmů a založení tabule. Také museli vypočítat kalkulaci vybraného pokrmu …

VÍCE »

Výroba voňavých klobás

Žáci oboru Kuchař-číšník a Řezník-uzenář spojili své síly a společně se podíleli na výrobě česnekových  a paprikových klobás s chili. Žáci byli spokojení, že se naučili zase něco nového.
 
Michal Koch, učitel odborného výcviku

VÍCE »

Partneři školy