Dne 12. 10. 2022 žáci prvního a druhého ročníku oboru Opravář zemědělských strojů navštívili firmu Moravskoslezské cukrovary, a.s., v Hrušovanech nad Jevišovkou , jenž je mimo jiné také partnerem naší školy.
Absolvovali jsme prohlídku celého komplexu včetně výroby vápna. To bylo pro někoho překvapením…
Vápenka je totiž v každém cukrovaru. Vápno, přesněji vápenné mléko, slouží k odstranění necukrů a dalších nežádoucích látek z cukrové šťávy na začátku procesu výroby cukru. Vápno se do cukru samozřejmě nedostává – je odstraněno spolu s nečistotami.
A co žáky zaujalo nejvíce?
Odpověď byla skoro u všech dotázaných stejná – teplo.
Cukrová šťáva se musí vařit. A proto je všude velké teplo. Takže, kdo je zimomřivý, má možnost pracovat v cukrovaru. Někteří naši žáci si v průběhu studia, v rámci odborné praxe, práci v cukrovaru vyzkouší.
Exkurze byla zajímavá. Děkujeme pracovníkům cukrovaru za její umožnění.
Vilém Jelen, učitel odborného výcviku