Žáci 3. ročníku oboru Kuchař-číšník měli možnost zúčastnit se jedinečného gastronomického zážitku. Navštívili Hotel u Divadla, kde měli příležitost zažít slavnostní hostinu o 5 chodech.
Hostina začala studeným předkrmem, kterým byl tatarák z lososa a avokáda. Předkrm oslovil jejich chuťové buňky a žáci se také seznámili s důležitostí dodržování estetických zásad při servírování jídla ….Následovala polévka, celerový krém s hruškou a krutóny. Tato kombinace byla neobvyklá, ale velmi lahodná.
Teplý předkrm byl dalším skvělým zážitkem pro žáky. Grilované kousky candáta, naší velmi chutné sladkovodní ryby, na variaci listových salátů s citrónovým přelivem a opečenou bagetou, žáky přesvědčily o nutnosti důkladné předběžné úpravy. Někteří byli překvapeni, že ve filetách ryb našli poměrně hodně kostí, které by jim nikdy jejich učitel OV neodpustil. Pan kuchař byl však velmi vstřícný a žákům vysvětlil, proč se tak stalo-protože používají ryby zmrazené, a z těch lze jen velmi těžko odstranit jemné kůstky.
Hlavní chod představoval hovězí flank steak se zelenými fazolkami ve slanině podávaný se smetanovým dipem ze zeleného pepře a bramborovým pyré. Žáci hodnotili pokrm jako velmi vyvedený. Kombinace zelených fazolek a slaniny přidala pokrmu zajímavou texturu a chuťovou harmonii.
Na závěr hostiny žáci ochutnali dezert, čokoládový fondán s kopečkem vanilkové zmrzliny a lesním ovocem. Tento sladký závěr jim přinesl radost a potěšení. Ochutnali dokonalý fondán, který se roztéká při prvním říznutí a vytvoří harmonickou kombinaci s vanilkovou zmrzlinou a osvěžujícím lesním ovocem.
Tato projektová výuka se žákům velmi líbila – obohatili si své gastronomické vědomosti a získané zkušenosti jim budou nepochybně velkou pomocí při přípravě na závěrečné zkoušky. Účast na slavnostní hostině jim poskytla nezapomenutelné vzpomínky a inspiraci pro jejich budoucí kariéru.
Mgr. Miroslava Rožnovská