„Selský rok“ na Znojemské zemědělské výstavě

Ve dnech 13. – 15. 9. 2023 se zemědělci a zahradníci prezentovali svými výpěstky a produkty na Znojemské zemědělské výstavě, kterou uspořádala Střední odborná škola Znojmo, Dvořákova, p.o.

Mottem letošního ročníku výstavy byl slogan „Zemědělec nikdy nespí, jíst se musí celý rok“. Žáci školy připravili cestu zemědělským rokem od ledna až do prosince ve 14 obdobích, které charakterizovaly lidové pranostiky a mezinárodní nebo světové dny. Ústřední motiv byl spojen s Mezinárodním rokem prosa, který byl vyhlášen Valným shromážděním OSN.

Na výstavě se podíleli drobní pěstitelé z řad široké veřejnosti, zaměstnanců a žáků školy. Své exponáty dodaly také spolupracující firmy a organizace znojemského regionu. Tradičním účastníkem výstavy je Český zahrádkářský svaz, jehož expozice zářila barvami, vůněmi i tvary květin, zelenin a ovoce. Vystavené exponáty lemovaly krásné obrázky dětí mateřských a základních škol, které se zapojili do soutěže ČZS „Rozkvetlá zahrada“.

Znojemská zemědělská výstava je nejen přehlídkou výpěstků, ale také ukázkou dovedností žáků školy. Největší díl práce na její přípravě odvedli zahradníci, ale své tvůrčí schopnosti ukázali i žáci a učitelé dalších oborů.

Výstavu navštívilo skoro 800 návštěvníků a také ji ve výuce využili žáci školy. Těší nás, že se počet návštěvníků každým rokem zvyšuje a že se výstava líbí. Nejde jenom o krásu, ale také o pochopení významu zemědělství a zemědělské produkce. Vždyť přece platí, že „Zemědělec zkrátka nikdy nespí!“

Slavnostní zahájení výstavy:

Vítězové jednotlivých kategorií:

Výstava: