Žáci naší školy oboru Kuchař – číšník se zúčastnili 9. 3. 2023 odborné exkurze na jatkách Borotice.
Pan Krátký žáky seznámil s porážkou zvířat. Postupně prováděl žáky celým komplexem jatek od porážky, přes vnější opracování, vykolení až do bourárny, kde se vepřové půlky zpracovávají na menší celky k výrobě masných výrobků, ale také ke kuchařskému zpracování – do sítě borotických obchodů, kde je možné maso a výrobky koupit.
Žákům se asi nejvíce líbilo v chladírnách, kde už bylo maso zpracováno do uzenářských výrobků a vařených výrobků. Co hodnotili velice kladně, byl pořádek a naprostá čistota všech navštívených provozů.
A jelikož exkurze je nejen o postřezích z provozu, ale také i o chuťových vjemech, žáci dostali ochutnat borotické párky, které byly opravdu skvělé.
Mgr. Miroslava Rožnovská