Naše škola se každoročně aktivně zúčastňuje celostátní soutěže o nejlepší samostatnou odbornou práci (SOP), kterou vyhlašuje Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR. Tato soutěž se týká 15 oborů vzdělání, mezi které patří i obor Cukrář.
Zpracování písemné dokumentace zhotoveného slavnostního dortu a specifického výrobku, včetně její obhajoby, je nedílnou součástí praktické závěrečné zkoušky. Podmínky pro zpracování SOP byly v loňském školním roce velmi ztížené vzniklou jarní pandemickou situací, která ovlivnila průběh příprav třetích ročníků pro úspěšné vykonání závěrečných zkoušek. I přesto naši žáci – cukráři vypracovali velmi kvalitní, kreativní a inspirativní samostatné odborné práce, které splňovaly stanovená přísná kritéria.
Pro vedoucí všech SOP oboru Cukrář Ing. Brančovou byl pak nelehký úkol vybrat pouze dvě práce, které mohla naše škola do soutěže za daný obor poslat. Vybrala ty, které vynikaly svoji originalitou, precizním zpracováním a vyhovovaly současným cukrářským trendům.
Jedna ze zaslaných prací byla SOP, kterou vypracovala Anna Adamcová, která vyrobila svatební dort odlehčený náplní z Mascarpone, čerstvých malin a čokoládové ganache, dozdobený kyticí růží z gumpasty. Jako specifický výrobek představila zkušební komisi atraktivní zákusek Mini Pavlova, který zaujal především propojením chutí použitých surovin.
Druhou zaslanou SOP byla dílem Nikoly Kunstové, která při výrobě slavnostního dortu a specifického výrobku použila netradiční a inovativní prvky. Slavnostní myslivecký dort dohotovila atypicky zpracovanou čokoládou ve tvaru dřevěné kůry, k náplni máslového kakaového krému přidala ručně vyrobené želé z čerstvých malin. Co se týká specifického výrobku, Nikola pro jeho výrobu zvolila jednu z těžkých šlehaných hmot – Sachrovu hmotu naplněnou lehkým pařížským krémem s malinovou omáčkou. Na dohotovení výrobku pak použila korálovou ozdobu, která dotvářela celkový vzhled specifického výrobku s názvem Čokoládový sen.
Do devátého ročníku soutěže SOP bylo přihlášeno celkem 71 samostatných odborných prací, přičemž nejvíce těchto prací bylo, jako každý rok, za obor Cukrář.
Právě druhá zaslaná SOP od Nikoly Kunstové zaujala odbornou hodnotící komisi natolik, že získala 2. místo, čímž obhájila loňské umístění své předchůdkyně a tím navázala na školní úspěchy minulých let.
Ing. Věra Brančová