Má vlast očima zemědělců a potravinářů

Ve dnech 18. – 20. září 2024 se v prostředí SOŠ Znojmo, Dvořákova, uskutečnil 5. ročník tradiční výstavy zemědělských a potravinářských produktů „Znojemská zemědělská výstava“.

Ústředním motto výstavy „Má vlast očima zemědělců a potravinářů“ bylo spojením oslavy Roku české hudby a 200. výročím narození Bedřicha Smetany. Kromě tohoto významného výročí byla výstava zaměřena také na „Rok slunečnice“, který vyhlásila mezinárodní organizace Fleuroselect Home Garden Association.

Tělocvičnu školy postupně zaplnily výpěstky žáků, drobných pěstitelů a firem. Nejvíce byla zastoupena zelenina a ovoce ….

Žáci jednotlivých tříd zhotovili expozice, které charakterizovaly zemědělství a zpracovatelský potravinářský průmysl jednotlivých krajů České republiky. Návštěvníci tak mohli putovat od Karlovarského kraje až po náš kraj Jihomoravský a zjistit, co je pro danou oblast typické.

Expozici podzimních květů a plodů tematicky propojenou s oslavou české hudby připravili členové Územní organizace Českého zahrádkářského svazu ve Znojmě. Svoji činnost také prezentovali spolupracující střední a základní školy v rámci Centra odborného vzdělávání pro zemědělství Jihomoravského kraje.

Zlatý nádech výstavě dodaly obrázky a fotografie slunečnic, které vytvořili žáci základních škol a pořádající střední školy.

Výstavu si prohlédla více než tisícovka návštěvníků, kteří obdivovali produkty a výpěstky, obrázky i fotografie.

Děkujeme všem vystavovatelům za krásné výpěstky a výrobky!